Galang Refugee Camp

Gaylord Barr was a teacher trainer in Galang Refugee Camp, Site I, from 1980 to January, 1982. He took these photos during that period.

All the refugees in these photos went on to re-settle around the world. Now the forest has retaken the camp site. Galang Refugee Camp lives on only in old photos and in the memories of the people who lived there.

* * *
Galang Refugee Camp was located on Pulau Galang (Galang Island) in Indonesia's Riau Province. From 1979 to 1996 it housed Indochinese refugees. Originally, there was a single camp, Site I. Later, a second camp, Site II, was opened. Almost all of the images in this video were taken in Site I in 1981.

* * *
Trại tị nạn Galang trên đảo Riau, Indonesia, được xây dựng cho người tị nạn đường biển, đa số là dân Việt Nam, từ năm 1979 cho tới năm 1996. Trại được phân thành 2 khu. Khu Một dành cho người tị nạn mới đến, khu Hai dành cho những người đã được phỏng vấn và được nhận đi định cư ở nước thứ 3 (nước thứ nhất là gốc, Việt Nam, Camdodia, nước thứ nhì chính là Indonesia nơi người tị nạn tạm cư tại trại tị nạn, nước thứ 3 là nước nhận họ đi định cư, như Mỹ, Pháp, Anh, úc…).
Khu Hai cũng là nơi nhận những người tị nạn từ Thái Lan đã được Mỹ nhận cho định cư. Họ đến Galang để học tiếng Anh, lối sống văn hóa Mỹ cùng với người tị nạn ở khu Hai này.
Những hình ảnh trong blog này do ông Gaylord Barr chụp. Ông Gaylord là người thầy khả kính của rất nhiều dân tị nạn. Ông đã rời Mỹ quốc để đến giúp người tị nạn tại Galang từ 1980 đến 1982.
Chú thích tiếng Anh do ông Gaylord viết, được tạm dịch qua tiếng Việt


Chú Thích: Theo ý nguyện của những người tị nạn từng sống ở Galang, Blog này cũng đăng tải nhiều hình ảnh do cựu thuyền nhân Galang gởi tới. Xin coi label để biết tác giả. (This blog site also posts pictures from other former camp residents who send us pictures. Please see the labeling for author or origin)

We are happy to share all of the photos preseented here. However, if you do re-post any of them, please give us credit.

Saturday, July 30, 2011

Pictures of Galang Camp by Gaylord Barr (1)

 Mr. Chau from my first team of teachers (The Flying Dragons)...the day he and his family left camp. We were at the Buddhist Temple with Zone 6 in the distance. They went to Fresno.
Gia  đình anh Châu trong nhóm thầy giáo "Rồng Bay"  ngày gia đình anh rời trại đi định cư tại Fresno. Hình chụp tại Chùa, phía sau là vùng 6Our school's typist and an Overseas Vietnamese Boy Scout leader.
Thư ký trường ở galang và cũng là huynh trưởng Hướng Đạo 
Kim Khanh
A graduation party in the Youth Center...tea, melon seeds, and cigarettes
Lễ ra trường ở trung tâm giới trẻ. Tiệc gồm có trà, hạt dưa, và thuốc lá
Inside the Buddhist Temple, the Festival of the Buddha's Ascension.
It was raining, so the Buddhist Youth Association organized games inside.
Trời mưa nên hội Phật Tử tổ chức lễ hội bên trong chùa2 comments:

  1. Hi anh Hung. Anh co' pha?i la Nguyen Van Hung ( leader of vietnamese youth ) nhung nam 1981, 82 khong ? co ba giao Indo day trong chuong CO nhung nam tren muon lien lac voi anh Nguyen Van Hung.

    ReplyDelete