Galang Refugee Camp

Gaylord Barr was a teacher trainer in Galang Refugee Camp, Site I, from 1980 to January, 1982. He took these photos during that period.

All the refugees in these photos went on to re-settle around the world. Now the forest has retaken the camp site. Galang Refugee Camp lives on only in old photos and in the memories of the people who lived there.

* * *
Galang Refugee Camp was located on Pulau Galang (Galang Island) in Indonesia's Riau Province. From 1979 to 1996 it housed Indochinese refugees. Originally, there was a single camp, Site I. Later, a second camp, Site II, was opened. Almost all of the images in this video were taken in Site I in 1981.

* * *
Trại tị nạn Galang trên đảo Riau, Indonesia, được xây dựng cho người tị nạn đường biển, đa số là dân Việt Nam, từ năm 1979 cho tới năm 1996. Trại được phân thành 2 khu. Khu Một dành cho người tị nạn mới đến, khu Hai dành cho những người đã được phỏng vấn và được nhận đi định cư ở nước thứ 3 (nước thứ nhất là gốc, Việt Nam, Camdodia, nước thứ nhì chính là Indonesia nơi người tị nạn tạm cư tại trại tị nạn, nước thứ 3 là nước nhận họ đi định cư, như Mỹ, Pháp, Anh, úc…).
Khu Hai cũng là nơi nhận những người tị nạn từ Thái Lan đã được Mỹ nhận cho định cư. Họ đến Galang để học tiếng Anh, lối sống văn hóa Mỹ cùng với người tị nạn ở khu Hai này.
Những hình ảnh trong blog này do ông Gaylord Barr chụp. Ông Gaylord là người thầy khả kính của rất nhiều dân tị nạn. Ông đã rời Mỹ quốc để đến giúp người tị nạn tại Galang từ 1980 đến 1982.
Chú thích tiếng Anh do ông Gaylord viết, được tạm dịch qua tiếng Việt


Chú Thích: Theo ý nguyện của những người tị nạn từng sống ở Galang, Blog này cũng đăng tải nhiều hình ảnh do cựu thuyền nhân Galang gởi tới. Xin coi label để biết tác giả. (This blog site also posts pictures from other former camp residents who send us pictures. Please see the labeling for author or origin)

We are happy to share all of the photos preseented here. However, if you do re-post any of them, please give us credit.

Thursday, September 1, 2011

Pictures of Galang Camp by Gaylord Barr (8)

The boat that had carried 88 people from Vietnam (7 days).
88 người tị nạn Việt Nam đi trên con tàu này trong 7 ngày để tới được Galang

Không nhớ tên em bé nàyThe day that Debbie and Elliot arrived. They were both friends from school in Vermont. I'd gone down to the harbor everyday for a week hoping that would be the day.
Ngày Debbie và Elliot tới trại Galang. Cả hai là bạn học của tôi (Gaylord) tại Vermont. Tôi xuống bến tàu mỗi ngày để chờ đợi ngày nàyDebbie, Katya, and Joan in front of our housing. We'd sleep (on the floor with mosquito nets) upstairs and eat and work downstairs. The houses were about a 5-minute walk outside of camp.
Debbie, Katya va John trước căn nhà tập thể. Phòng ngủ bên trên còn phòng ăn uống làm việc bên dưới Căn nhà này cách trại tị nạn khoảng 5 phút đi bộKhông nhớ tên em bé nàyNo comments:

Post a Comment